Арестантски килии на ДС


(сега Държавна агенция “Архиви”)

ул. „Московска“ 5, София

Сградата на „Московска“ 5, където сега се помещава Държавна агенция „Арихиви“, е построена през 1937 г. като офис-център. В него са се помещавали Здастрахователна компания „Витоша“, прледставителството на „Байер“, и други големи фирми. През 1947 г. комунистите национализират сградата и настаняват в нея Софийското управление на МВР. „По съвместителство“ Комитета за държавна сигурност (КДС) прави в подземията й своя арест. Сега там е парната инсталация на Държанта агенция „Архиви“.

От 1947 г. трите килии на „Московска“ разпитват, измъчват и „насочват“ към Белене, Ловеч, и др. комунистически концлагери инакомислещи. Сградата се ползва със зловеща слава. През 1972 г. ЦК на БКП я взима за себе си, свързва я с тунел  с Партийния дом и мести в нея техническия си отдел. Построява и номенклатурен ресторант.

От началото на това десетилетие се говори да създаването на  “Музей на националната памет”, “Музей в памет на жертвите на комунизма”, “Институт на европейската памет”, или “Музей на комунизма” в сградата. През 2011 тогавшният председател на Държавна агенция “Архиви” Мартин Иванов предложи в подземията-килии да бъде създаден музей на Държавна сигурност. През 2012 г. и президентът Росен Плевнелиев сподели на среща с тогавашния си германски колега Йоахим Гаук идеята за „един хубав музей на ДС“.

Нищо от това не се случи не заради мизерната сума от  700 000 евро, които трябваше да бъдат вложени за реконструкция на автентичните помещения в подземието на “Московска” 5. Никоя от партиите в България не е загърбила дотолкова комунизма, че да го прибере в музей.

Песента на Георги Минчев за арестите на „Московска“ 5 -„Музикантска съдба“, можете да слушате тук.