ЦК на ДКМС


(сега частен имот)

ул. „Съборна“ 13, София


За сградата на „Съборна“ 13, където се намираше на ЦК на ДКМС, не може да се каже много. Самата улица „Съборна“ обаче е една от знаковите за столицата още от Освобождението насам.

Името й идва от катедралния храм „Св.Неделя“ в края на улицата, който в началото на миналия век се е казвал „Съборний“. По улицата през 20-те и 30-те години на ХХ век е имало магазини за луксозно бельо, дамски шапки, модни шивашки ателиета и най-луксозният за времето си хотел „Континентал“ на пресечката с „Леге“. Доста от красивите барокови и сецесионови сгради са разрушени при бомбардировките от 1944 г.

Димитровският комунистически младежки съюз (съкратено ДКМС) е единствената младежка организация в България между 1946 и 1990 г. Наследник на нелегалния Революционен младежки съюз (РМС) и Димитровски съюз на народната младеж (ДСНМ). От 1956 г. носи името ДКМС.

Пряко се ръководи от комунистическата партия и я наподобява по организационна структура и методи на работа. Популярното идеологическо клише за Комсомола е „бойният резерв на БКП“.

Членовете на ДКМС се наричат комсомолци и се приемат в организацията  след навършване на 14-годишна възраст.


Членуването на практика е задължително. Който не е член на ДКМС трудно си намира работа, пречи се на кандидатстването му във висши учебни заведения, и пр. Ръководителите на Комсомола са част от номенклатурата в Народна република България. Организацията  окуражава следенето и доносничеството срещу несъгласните с нейната политика. Много млади хора са били преследвани и дори заплатили със живота си в комунистическите концлагери за своето непокорство.Популярната песен за приемствеността между поколенията „Комунисти, комсомолци, пионери“, можете да чуете тук

Документалният филм от 1987 г. „Това, което винаги сме знаели за Комсомола“ можете да видите тук.