Мавзолей на Георги Димитров


(разрушен на 27 август 1999)

пл. „княз Александър I“

Мавзолеят на Георги Димитров е построен в центъра на София през 1949 г., за да съхранява балсамираното тяло на първия комунистически диктатор на България – Георги Димитров. Изграждането на мавзолея започва веднага след смъртта му в Москва на 2 юли 1949 г. и завършва на 10 юли 1949 г., когато балсамираното тяло на Димитров е превозено в България. Войници от Трудови войски работят денонощно на 4 смени по 6 часа при проливен дъжд, за да го завършат.


Мавзолеят е център на тоталитарния култ към Георги Димитров като „вожд и учител на българския народ“. Част е от държавния церемониал в Народна република България до ноември 1989 г. 


Чуждестранните делегации полагат венци при посещение в страната, а партийно-държавното ръководство от трибуната му приема манифестациите и парадите на официалните комунистически празници.


Архитектурният проект е на арх. Георги Овчаров и е направен за по-малко от денонощие. Скромна реплика е на мавзолея на Ленин в Москва. Сградата е в строг класически стил от края на 20-те години на ХХ век. Вътрешното архитектурно оформление се извършва със съдействието на художника проф. И. Пенков.  Допълнителните работи по оформянето на страничните трибуни, облицовани с гранит и пластично декорирани с ниши, гирлянди и бронзовите бюстове на Г. Димитров, В. Коларов, Д. Благоев и Г. Кирков са извършени по късно. Мазволеят е оборудван с климатична инсталация, поддържаща температура от 17 °C. Повечето му помещения се намират под земята.


Тялото на Димитров остава в мавзолея до август 1990 г., когато е кремирано и погребано в Централните софийски гробища. В края на август 1999 г. мавзолеят е взривен по заповед на строителния министър от правителството на СДС Евгений Бакърджиев. Оказва се, че са необходими няколко експлозии (извършени между 21 и 27 август 1999 г.) , когато най-сетне сградата рухва. Съборена е окончателно с фадроми. През 2018 г. има планове подземията да се използват за арт-галерия, но те все още не са осъществени. По време на българското председателство на Европейския съвет (януари-юни 2018), над подземията на мавзолея бе временно поставена т.нар. „Бронзова къща“ като символ на Българското европредседателство.  


История в снимки за строежа на мавзолея на Г. Димитров можете да видите тук

Документални кадри от Първомайската манифестация пред мавзолея (1983) вижте тук.

Как през август 1999 мавзолеят бе разрушен – вижте тук