Храм Света Неделя


пл. „Света Неделя“ 20, София

Църквата „Света Неделя“ е катедрален храм  в неовизантийски стил на Софийската митрополия. Тя е трикорабна базилика с дължина 35,5 метра и ширина 19 метра. Построена е за 11 години на мястото на дървена средновековна църква на бившия площад „Куручешме“. Ръководител на строежа бил пещерският майстор Петър Казов (преселник от Македония), който ръководел 30-40 майстори-дюлгери. След скандал за пари между софийките първенци строителството било завършено от брациговския майстор Иван Хр. Боянин. Строежът на катедралния храм погълнал над половин милион гроша. Бил открит на 11 май 1867 г.

На 16 април 1925 г. комунистически терористи извършват атентат в катедралата по време на опелото на генерал Константин Георгиев, председател на Софийската организация на управляващата коалиция Демократически сговор. Експлозията е така силна, че войниците от почетната рота, останали отвън, са повалени от взривната вълна. Убити са 193 души, между тях трима народни представители, 10 генерали и 26 офицери.

Ранени са 343 човека, много от тях остават затрупани под развалините или по-късно умират от раните си. Между ранените са министър-председателят Цанков, министърът на вътрешните работи ген. Русев, подпредседателят на Народното събрание Борис Вазов, председателят на парламентарната група на мнозинството Андрей Ляпчев, митрополит Стефан, Ат. Буров.

Това е най-големият терористичен акт в българската история както по броя на жертвите, така и по последиците. Още навремето наричат 16 април 1925 г. Кървавия Велики четвъртък.

На 27 май 1925 тримата атентатори Коев, Задгорски и Фридман, са обесени публично в София. Между 1927 и 1933 г. храмът е възобновен. Изграден е почти нов централен купол с дължина – 30 метра, ширина – 15,50 метра и височина с купола – 31 метра.

През 1992 – 1994 г. Света Неделя отново е ремонтирана. През 2000 г. външната фасада на храма е цялостно изчистена. През 2002 г. в камбанарията е монтирано устройство за автоматично биене на камбаните.


Филм за атентата в катедралния храм “Света Неделя” можете да гледате тук