Национален дворец на културата, София

Мемориалът на жертвите на комунизма е национален паметник в София, посветен на всички жертви на комунизма в България от болшевизирането на Българската комунистическа партия през 1919 г. до свалянето на Тодор Живков от власт през 1989 г. Това е паметник и на първите пострадали от терористичните актове на левите екстремисти, на убитите без съд и присъда след 9 септември 1944 г., на хилядите изпратени в комунистически концлагери, на преселваните, преследваните и репресираните. Построен е между 1997 и 1999 г. със средства от дарения. Инициативата е на учредения на 3 октомври 1994 г. Фонд „Паметник на жертвите на комунизма“.


Мемориалът е открит на 11 септември 1999 г.  Намира се в източната част на парка пред Националния дворец на културата в София. Състои се от:


 паметна стена с дължина 58 м., облицована с черен полиран гранит, върху която са изписани имената на 7526 от жертвите

старинен оброчен християнски кръст, вкопан в земята пред централната част на паметната стена и

малък православен храм-параклис „На всички български мъченици“, с мозайки, изрисувани от Асен Гицов.


Вече 20 години на всеки 1 февруари – датата на разстрела на политическия, финансов и интелектуален елит на България през 1945 г. – стотици хора поднасят венци и цветя пред мемориала. И почитат жертвите на комунизма.

Филм за жертвите на комунистическия режим можете за видите тук.

Обръщение на президента Росен Плевнелиев по случай Деня за почит към жертвите на комунизма, произнесено на 1. 02. 2014 г., можете да видите тук.